Welke dingen zijn belangrijk om te weten?

In Soedan heb je een reisstekker nodig. De stopcontacten kunnen namelijk anders zijn dan je gewend bent. Om niet op vakantie een dure lader te moeten kopen omdat je anders geen lader hebt tis het verstandig deze alvast te hebben. Je kunt altijd van tevoren met het hotel bellen en vragen of je er een nodig hebt of dat zij er eventueel een voor je hebben.

Het tijdsverschil is in Soedan eigenlijk niet aanwezig. In de zomer hebben wij hetzelfde tijdstip alleen in de winter heb je een uur verschil omdat zij geen verschil hebben in winter en zomertijd en wij hebben die wel. Ook is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer vijf procent.

Het is geen negatief punt, maar de prijzen in Soedan liggen veel lager dan in Nederland. Je betaalt daar ook met de Soedanese pond. Je kunt van tevoren even online kijken waar de wisselkoers op staat momenteel. Restaurants zijn meer dan de helft goedkoper. Ook de supermarkten zijn intens goedkoop.

In het hoogseizoen en in toeristische gebieden kan de prijs wat hoger zijn. Geïmporteerd bier in de horeca bijvoorbeeld is dan weer duurder dan in Nederland.

Welke talen spreken ze in Soedan?

In meerder landen is het zo dat er meerdere talen gesproken wordt. Soms heeft het land zelf geen eigen taal, maar spreken ze een van de talen van de omliggende landen. In grotere landen zie je vaak dat er ook andere dialecten zijn in de streken en soms ook heel andere tallen. Hoe zit dat in Soedan? Dat lees je hier in deze blog!

Is er maar één taal?

Nee. In Soedan worden meerdere talen gesproken. Er zijn zelfs twee officiële landstalen. Dit is literair Arabisch en Engels. Er is een schatting gemaakt van de inheemse talen voor Soedan. Dit is uitgekomen op 114. Dit terwijl er 500 of meer accenten in het land zijn. Je merkt veel dat in diverse streken van het land wel andere accenten zijn.

In principe wordt Arabisch echt als de hoofdtaal gezien. Nog iets specifieker is het ook in één dialect namelijk Sudanees-Arabisch. Het is anders dan bijvoorbeeld Egyptisch-Arabisch. De Arabische taal komt in verschillende dialecten voor in diverse landen. Je merkt nu in deze tijd wel dat er steeds meer verschil komt in de verschillende Arabische dialecten.

Welke andere talen worden er gesproken?

Uiteraard heb je ook een kleinere populatie die een andere taal spreekt. Dit hoor je alleen minder vaak doordat niet veel mensen het spreekt. Beja is hier een voorbeeld van. Twee miljoen mensen in Soedan spreken de taal die ook wel Bedawi genoemd wordt. De taal komt van de Beja-gemeenschap die aan de westkust van de Rode-Zee woont.

Hausa is ook een andere taal die voornamelijk gesproken wordt door de westerse gemeenschap van het land. Ongeveer tachtigduizend inwoners spreken de taal. De taal is dominant in het buurland Eritrea. Hierdoor is het ook overgewaaid naar dit gedeelte van Soedan. Dinka vormt ook een grote groep mensen die de taal spreken. De taal heeft vijf dialecten waaronder: zuidoost, zuidwest, zuid centraal, noordoost en west.

In zuid Soedan is de Engelse taal ook uitgeroepen tot officiële taal. Dit is voornamelijk in bepaalde regio’s zo waar de talen Arabisch, Sudanese en Creools niet worden gesproken, Hier wordt dus Engels gesproken. Het is wel de bedoeling dat meer gemeenschappen in de regio hiermee te introduceren.